This is a logo
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
Söka jobb
Tips: Så skriver du ett bra CV
Niklas Fröling
22:a oktober, 2019

Börjar det bli tomt i plånboken? På tiden att söka jobb tänker du! Du slår upp datorn och slösurfar ett tag i försök att hitta något lockande jobb. Efter en del letande hittar du till slut en intressant annons med rätt antal timmar där kompetensen de söker passar perfekt med din profil. Dags att skicka in din ansökan! Först går det fort och du fyller snabbt i information om dina studier, din erfarenhet och kompetens. En snygg bild har du redan hunnit tagit och laddar in i dokumentet. Dock känner du dig fortfarande inte helt nöjd med ditt cv. Vad ska du göra nu?

Idag är det många som tävlar på samma villkor om arbete och det gäller att sticka ut för att komma vidare i processen. Vi vet själva hur svårt det kan kännas att komma igång och få till den där perfekta ansökan som är tillräckligt rolig, proffsig och inte för lång så att företaget väljer just dig. Med erfarenhet av både jobbsökande och rekryterande part har vi nedan listat våra bästa tips för att hjälpa dig att göra ditt cv så bra som möjligt!

Fem tips till ditt perfekta CV

1. Stavning

Ett cv med stavfel ger inget bra första intryck. Läs därför igenom ditt cv flera gånger innan utskick för att undvika onödiga felstavningar.

2. Struktur

Det är viktigt att ditt cv är lättöverskådligt med en tydlig struktur. På så sätt får rekryteraren snabbt en överskådlig bild över dina kunskaper och erfarenheter är viktigt att ditt cv har en enkel och logisk struktur på informationen. Dela upp ditt cv i rubriker (t.ex. Arbetslivserfarenhet, Utbildning, Meriter och Referenser). Använd omvänd kronologisk ordning när du listar dina jobb så att din utveckling syns tydligt. Är du nyexaminerad kan du sätta din utbildning högst upp. Kom även ihåg att skriva med dina kontaktuppgifter väl synligt eftersom det är viktigt för arbetsgivaren att lätt kunna komma i kontakt med dig!

3. Layout

Anpassa alltid layouten på ditt cv efter jobbet du söker. Det kan kännas lockande att skriva hela sitt cv i versaler eller lägga på en massa färg, men ha i åtanke att smaken är olika och att ett stilrent cv aldrig är fel tänk på att smaken är olika och att ett stilrent cv aldrig är fel. Använd gärna en proffsig bild om du väljer att ha ett foto.

4. Skriv inte bara titlar

Det är vanligt att skriva ner arbetsplats och titel i sitt cv, men många glömmer att skriva med vad rollen faktiskt innebar. Fundera på vad som hade fått dig att kalla någon till en intervju och skriv med detta. Exempelvis bör du beskriva rollen, vad du har lärt dig och vilka resultat du har uppnått. Försök även skriva med mätbara resultat såsom ”ökade omsättningen med X %”. Om du under din tidigare anställning har deltagit i kurser eller projekt som kan vara en fördel för det jobb du söker bör du absolut skriva med även detta. Fundera på vad som hade fått dig att kalla någon till intervju.

5. Längd på ditt CV

Många säger max 2 sidor, men vi känner att regeln snarare borde vara att ett cv kan vara så långt som dess innehåll motiverar. Försök fånga uppmärksamhet med punktlistor istället för långa meningar. Du behöver inte sålla bort viktiga erfarenheter bara för att de inte får plats, men inte heller fylla ut med oväsentligheter. Exempelvis är det kanske inte så relevant för en tjänst som webbutvecklare att nämna att du jobbade extra som servitris i två månader för 15 år sedan.

Vad gör jag om jag har luckor i mitt cv?

Det kan finnas många anledningar till att du inte har arbetat under en period och det är helt ok. Luckor behöver inte vara ett hinder för din karriär – bara du hanterar dem på rätt sätt. Berätta vad du gjort och varför du valt att göra det: Vänd dina luckor till en fördel – kanske har du sökt flera jobb men inte blivit anställd, men pluggade en kurs för att öka dina chanser för att få jobb? Skriv det då! Det är även vanligt att man sållar bort tidigare erfarenheter som inte är direkt relevanta för tjänsten, och då kan man tydliggöra detta för rekryteraren genom att ha rubriken “Relevant arbetslivserfarenhet”.

Lycka till önskar teamet på Uppstuk!

Niklas Fröling

Från vår
Blogg
Lösningen på "brain drain" – vi knyter samman studenter och företag
I det föränderliga näringslivet och den dynamiska akademiska miljön uppstår ständigt en utmaning: övergången från universitetet till arbetslivet. För både studenter och företag kan denna innebära osäk...
Gå stärkta framåt – vi har svårfångade kompetenser
Att lyckas med onboarding på distans
Vad innebär det att bli rekryterad?