This is a logo
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
Söka jobb
Tips inför intervjun!
Malin Johansson
1:a oktober, 2019

Intervjun är ett bra tillfälle för dig som kandidat och för företaget att lära känna varandra. Du får en chans att berätta mer om dig själv, dina erfarenheter, och varför du passar för just den här tjänsten. Du kommer även få svara på frågor om dina meriter och samtidigt själv ställa frågor. En intervju börjar oftast med att rekryteraren berättar om företaget, den lediga tjänsten, och redogör för strukturen för intervjun. Sedan är det dags för att fokusera på dig!

Våra bästa tips inför, under och efter intervjun

1. Var påläst och förberedd

När du blir kallad till en intervju gäller det att komma väl förberedd. Du kommer garanterat att få frågor rörande företaget och vet du knappt vad företaget sysslar med ger du inte något vidare bra första intryck. Läs gärna igenom annonsen och ditt CV igen. Intervjuarens frågor utgår ofta från vad du har skrivit. Skaffa dig även god kunskap om företaget genom att läsa på om det på deras hemsida.

2. Lyssna, reflektera, & visa intresse

Även om det inte finns någon exakt mall över hur en intervju ska gå till, finns det ändå vissa moment du kan förvänta dig. Tänk noga igenom varför du vill ha jobbet och vad du kan bidra med. Fundera även igenom hur du presenterar dig själv: vad är relevant och viktigt för tjänsten du sökt? Var förberedd på att kunna motivera dina svar.

Var inte rädd för att be intervjuaren förtydliga en fråga som du inte riktigt förstår. Kom även ihåg att vara så konkret som möjligt när du svarar på frågor om hur du agerat i olika sammanhang: beskriv situationen, vad du gjorde och vad resultatet blev.

3. Visa självinsikt

Öva dig också på att besvara frågor som: vad brinner du för, vad gör dig omotiverad, vilka resultat har du uppnått, vad är dina mål, vad kan du bidra med, vad vill du bli bättre på?

Om du får frågor om dina mindre bra sidor, var beredd på att lämna några exempel. Här är det viktigt att framhäva vad du lärt dig av eventuella bakslag. Glöm inte heller under intervjun att berätta om initiativ du har tagit på tidigare arbetsplatser eller studier som lett till positiva resultat. Kanske du gjort ett grupparbete i en grupp där kommunikationen inte alls fungerat, vilket gjorde dig frustrerad men du lyckades hantera den dåliga kommunikationen på ett sätt som förbättrade hela teamets samarbete? Du kanske inte alltid får sådana frågor, men att ha tänkt igenom möjliga svar kommer att göra dig säkrare.

Prata heller inte illa om tidigare arbetsgivare. Säg snarare att ”min chef och jag hade olika uppfattning” än att ”chefen var hemsk”.

4. Lugna dina nerver

Intervjuer är tyvärr ofta en onaturlig situation, speciellt om man sitter i ett litet rum på varsin sida av ett bord, men genom att närma sig intervjuerna på rätt sätt kan du undvika den allra värsta nervositeten.

Kom ihåg att det är helt normalt att vara nervös! Intervjuaren har någon gång varit i precis samma situation som du själv är i nu. Att komma väl förberedd till en intervju är självklart det allra viktigaste och ett bra sätt att undvika överraskningar. Ta även gärna reda på t.ex. företagets vision och mission, produkter/tjänster, medarbetare, företagskultur mm., för att kunna använda denna information under intervjun som belägg för varför just du vill jobba hos företaget.

5. Klädsel

Tänk på att anpassa din klädsel efter tjänsten du söker. Du kan alltid ringa företaget innan mötet för att fråga om de har någon klädkod. Det är dock viktigt att du känner dig bekväm i de kläder du har på dig eftersom detta kommer garanterat att få dig att känna dig mer avslappnad under intervjun!

6. Ställ frågor och anteckna

En intervju handlar inte bara om att intervjuaren ska få svar på sina frågor, utan minst lika viktigt är det att du får svar på dina frågor! Fokusera på saker som är viktiga för dig och samtidigt visar på ditt intresse för företaget och tjänsten. Du kan t.ex. ställa följande frågor:

– Hur ser teamet ut?

– Vilka förväntningar ställs på rollen?

– Hur mäts min prestation?

– Vad är era framtidsplaner?

– Vilka utmaningar har ni just nu och hur hanterar ni dem?

– Vem kommer jag rapportera till?

– Vilka egenskaper är viktiga för rollen?

– Hur ser er företagskultur ut?

– Vilka möjligheter finns för kompetensutveckling osv?

– Har ni haft många sökanden? Vad är nästa steg i processen?

– Vad tycker ni om min profil för tjänsten?

– Är det något annat ni ännu funderar på?

– Hur ser rekryteringsprocessen ut? Vad är nästa steg?

7. Efter intervjun

Efter intervjun får du gärna även skicka ett e-postmeddelande där du tackar för ett trevligt möte.

Lycka till önskar teamet på Uppstuk!

Malin Johansson

Från vår
Blogg
Lösningen på "brain drain" – vi knyter samman studenter och företag
I det föränderliga näringslivet och den dynamiska akademiska miljön uppstår ständigt en utmaning: övergången från universitetet till arbetslivet. För både studenter och företag kan denna innebära osäk...
Gå stärkta framåt – vi har svårfångade kompetenser
Att lyckas med onboarding på distans
Vad innebär det att bli rekryterad?